Dům podle poštovní známky • Nový Hrozenkov

Novostavba rekreačního objektu v Novém Hrozenkově
aktuálně probíhá realizace stavby
2024

tým: Markéta Bartoňková, Jakub Czapek, Karolina Langnerová, Miroslava Zadražilová
soukromý investor

Nový Hrozenkov leží v srdci Valašska a na jeho území se nachází několik významných exemplářů karpatské lidové architektury. Domy jsou tradičně roubené s (pro Valašsko typickou) sedlovou střechou a vysokou kamennou podezdívkou, která je často využívaná i jako sklep domu.

Dům podle poštovní známky je opravdu inspirován místní, regionální architekturou. Dolní část objektu je zasazena do svahu a je využívaná čistě jako praktické zázemí pro ubytované – pokoje na přespání a hygienické zázemí. Na kamenné části je usazená lehčí dřevěná konstrukce, která je v interiéru úplně otevřená a poskytuje komfortní společenský prostor s jídelnou, obývací části, krbem, a dokonce i malým vestavěným odpočinkovým patrem s výhledem na sjezdovku. Je možné také vystoupit na terasu přímo z jídelny nebo do předzahrádky dole, francouzskými okny z ložnic.

Projekt je doplněn malými detaily poukazujícími na rustikální charakter stavby jako je například folklórní tvar okénka v jižním průčelí, kachlová kamna či použité materiály: dřevo přírodní i lakované, lomový kámen nebo půdovky jako dlažba v jídelně.