Domek s atriem • Brno

Rekonstrukce a přístavba domku s atriem v Brně
Realizováno 2022

tým: Jakub Czapek, Karolina Langnerová
koncepční studie: Marieta Malíková
soukromý investor

Rekonstrukce a dostavba rodinného řadového domu řeší využití velice úzké parcely a vytvoření příjemného společenského prostoru pro celou rodinu. Vstup do bytu je skrze stávající řadový objekt, ve kterém zůstává klidová zóna domu, ložnice, hygienické zázemí a dětské pokoje. Přístavba začíná zimní zahradou s výstupem do uzavřeného atria, které bude možno, v letních měsících, využívat jako další místnost bytu či pracovnu-dílnu. Ze zimní zahrady lze pokračovat i do kuchyně a jídelny, které rovněž ústí ven a dá se tak jídelní kout jednoduše rozšířit otevřením francouzských oken.
Po třech stupních lze vystoupat do obývacího pokoje, ve kterým se otevírá prostor do odkrytého krovu a velkými okny pak dále do zahrady, kde pozemek pokračuje terasou s pergolou a dále už pak záhony a sadem.
Přístavba je navržena tak, aby byl celek vizuálně propojen a příjemně otevřen, přesto zde vznikají intimnější kouty, jako například posezení u knihovny v obývacím pokoji, u velkého okna do atria. Převládajícím materiálem v interéru je světlé dřevo (v podhledu a vestavěném nábytku), podlahy jsou v chladnějším šedém tónu přírodního linolea a barevným akcentem jsou rámy oken a zelená kuchyňská linka. V exteriéru se objevuje doplňková červená barva v podobě cihelného obkladu.