Byt v Hradci Králové

Rekonstrukce bytu v Hradci Králové
realizováno 2022

soukromý investor

fotografie: Marieta Musálková

Krásný byt v Centru Hradce Králové si v druhé polovině minulého století prošel mnohými nápaditými úpravami (při první prohlídce jsme žasli: v bytě se například nacházelo tajné patro s malou fotokomorou a spíž přístupná z kuchyně postupně přes obývací pokoj, pokoj syna a pokoj dcery). Láskou majitelů je industriální architektura a užitný design – kov a surové dřevo. Nás zase uchvátily čtyřmetrové stropy, vzdušnost a světlost bytu a stopa historické dispozice, která už byla po mnoha desetiletích zatřená. Nakonec jsme se rozhodli pro spojení tradice, vycházející ze starého městského bytového domu s jednoduchostí a čistotou „jemného industriálu“.

Nově vstupuje návštěvník do bytu do reprezentativní převýšené haly s výrazným prvkem geometrické dlažby. Nábytková stěna poskytuje spoustu úložného prostoru – skříně nahoře jsou přístupné po posuvném žebříku po kolejnici v délce celé chodby. Ve stěně jsou ukryté i dvoje dveře do koupelen a pokojů. Z chodby lze vstoupit přímo do kuchyně přes jednoduchý jídelní kout se snídaňovým barovým stolem a lavicí. Obklad místnosti slouží jako rodinná nástěnka. Z kuchyně vedou dvoje historizující dveře vlevo do ložnice a vpravo do obývacího pokoje.

Pokoje dětí se designem mírně odlišují od hlavní části bytu, jsou uvolněnější, v pastelových odstínech. Pokoj A je ve světle šedé barvě, nejdůležitější je vestavěná šatna se spacím patrem nahoře – to je přístupné po schodišti-knihovně. Nemohly chybět ani dlouhé otevřené police na 3,7 m komiksového materiálu. Pokoj K je lazen do starorůžové, na přání zákaznice. I zde je postel řešena alternativně, a to ve zvýšené nice (vycházející ze stávajícího konstrukčního řešení bytu). Prostoru dominuje policová stěna a dlouhý pracovní pult pod oknem. Slečna K má k dispozici i malou šatnu, která je zároveň tajným průchodem mezi pokojem jejím a bratrovým, skrytým za posuvnými zrcadlovými dveřmi.